26 December 2011

Tutorial : Tulisan Bercahaya - Photoshop

Assalammualaikum .
hari ni saya buat tutorial photoshop lagi .  nak buat tulisan macam ni sesuai bila background warna gelap/hitam . baru dia nampak bercahaya . contoh macam bawah ni .

saya guna photoshop cs3 . tutorial ni nak sama macam tutorial ni . nak buat ??? jumm start :)

bukak Photoshop > File > New > dapat macam picture atas ni > letak size yang korang nak > Background Contents : Transparent > click OK.

tekan text tool (T) untuk tulis .




 dah siap > File > Save As > nama file > format pilih PNG.

ni hasilnyaaa . tapi tak berapa sesuai kan bila background cerah . sebab tu kena buat untuk background gelap macam contoh atas sekali tu . selamat mencuba :)

saya rujuk tutorial ni dekat sini : fizgraphic.com


9 comments:

buzz_ziela said...

awesome la..suka2 :)
tima ksih..

cik nara omey said...

cantekk...nanty nak try jygak lah

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

cantik. kena berlatih nie.hehe~

Nafisah Ruslan said...

bagusnya.. saya pun pakai cs3 tapi masih gagap.. hu2

//fatin.farhana said...

kalau buat header lawa le . BTW , bley tak buat freebies header macamni punya????

Fienaz said...

Nak tanya macam mana dapat photoshop nie..nak juga..nak link dye bole??

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Fienaz cri dkt blog wan hazel ade .

Maria said...

Assalamualaikum. Terima kasih kak Hafizah :)

Wan Muhammad Siddiq said...

asal waktu bila tulis x de tulisan pon dlm kotak tu