22 December 2011

Tutorial : Buat Corak dalam Tulisan/Huruf - Photoshop

Assalammualaikum
sebelum ni saya dah pernah buat tutorial ni yang tak transparent. tapiiii semua picture tu hilang. so saya buat lain tapi yang transparent punya. saya guna photoshop cs3. contoh macam picture bawah ni.


nak buat ni korang kena ada background/wallpaper sebagai corak dalam tu. yang tu cari je dekat google. tapi jangan ambik yang size kecik pulak ye.

bukak Photoshop > File > New > pilih size yang korang nak > Background Contents pilih Transparent > click OK.

click T tu untuk tulis perkataan yang korang nak

click File > Open picture yang korang simpan tadi. pastu tengok yang dalam kotak merah tu. Change Screen Mood atau tekan saja F untuk dalam screen macam tu. kalau dah dapat okaylahh.

korang pilih file yang picture tu, pastu click yang dalam kotak merah tu. yang ni saya tak tawu nak buat ayat macam mana untuk korang paham tapi korang memang kena crop picture tu kalau boleh seluruh bahagian picture tu. then tekan CTRL + C (serentak).

ambek file tulisan pulak, pastu tekan CTRL+V (serentak). akan dapat macam picture atas ni.

click sebelah kiri dan pilih Create Clipping Mask.

click sebelah kiri dekat layer tulis pastu tekan Blending Options..

tick yang mana korang nak. nak ikut macam saya tick pun tak apee. pastu tekan OK.

nak tukar warna line stroke, korang click dekat bawah leyer tulisan tu. akan dapat macam atas ni.

okayy, save.
File > Save As > nama file > format pilih PNG.

saya rujuk tutorial wan hazel dengan nana johari :)


13 comments:

Aliyah Perry said...

kat mana download PS nih??

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Aliyah Perry blog wan hazel adaa

buzz_ziela said...

thanks giler :D
dh lma cri ni..hehe
nk try buat skrg~

Nur Faiqah Amzah said...

Nice tuto! <3

Maya Shafiqah said...

Clipping Mask nak jumpa kat mne ye ?

Shahirah said...

kalau guna Photoship je yang tk ade cs tu boley tk

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Shahirah bleh rsanya . try laa .

kid khairiyah said...

awak. Clipping Mask tu kat mana?

Nana Kim said...

Mekasih kak Pija :3

Farah said...

thanks for the tuto ^^

Miss pinky said...

Akak,nk tnye xD mane dpt font tu kt PS sye x der pon kt Ps cs.5 pon x de mne nk jumpe? sye bru 10 thun tlg ajar xD

tiqa tia said...

Thanks sayang :)

Barniyah Ammara said...

Thanks! ^^