16 July 2011

Tutorial - cara guna template denim


Assalammualaikum .
kali nih tutorial panjang jugak sebab berkaitan dengan template denim . nak ubah itu la , tukar ini la . dan macam-macam lagi la untuk yang nak guna template denim . saya rasa berapa puluh kali pon tak tahu la , asyik jawab pertanyaan "awk gune template ape?" lebih kurang macam tu la  .
so , siapa yang nak guna template denim tapi tak tawu ikot tutorial nih slow-slow okeh . tengok picture sekali yea .

nih nak TUKAR KEPADA TEMPLATE DENIM oke .




Lepas dah save template , macam nih la hasil ..

okeh . nih nak TRANSPARENTKAN BACKGOROUND HEADER . kan belakang tu ada background warna biru . sebelum tu , pastikan korang ada header yang transparent oke .


nih la hasil . .

nih nak SAMBUNGKAN HEADER DENGAN BODY . tapi korang kena tengok dekat tutorial >sini<

 nih nak letak BACKGROUND BLOG okeh .

1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih : body {

3. copy code nih , paste bawah body { :
background: url("url background");repeat ;
background-attachment:Fixed;
4. tengok picture bawah nih taw


nih la hasilnyaaa

bersambung ..


27 comments:

eyka said...

hye cmne nak rapatkan sidebar dngn body ek ? sidebar sy berpisah dngn body lah. i guna denim. help me please ;)

syaf fays said...

macam mane na cari url background ? *org baru

Nurhafizah Mohd Noor said...

@syaf fays cri dkt photobucket . ambek url image tu .

syaf fays said...

then amik direct link kan pija ? hee

Nurhafizah Mohd Noor said...

@syaf fays yup

Syahidaaa said...

nak delete code apa? tak nampak -.-

MichikoChan said...

akak, mcm mne nk tukar wrne tulisan post title and blog archive gne template denim? dan lagi satu boleh x buat tutorial nk transparent header gne adobe photoshop cs9? hehe..mintak maafkalau saye cerewet sngt..tapi saye hrp akak boleh tlg sye..^^

Nurhafizah Mohd Noor said...

@MichikoChan sorry la photoshop cs9 akk xtwu la . nk tkar wrna pegi dkt page element . pastu pilih designer tempplate . cri dkt situ ..

Nur Syamilah Solehan said...

body terpisah dengan sidebar..mcm mane nak dekat kan ek??

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Nur Syamilah Solehan mungkin transparent tu . buat la jd wrna putih .

Iz-Z said...

Yeye !! Dah jadilah ! Thanks kak Hafizah ! Nasib baik akak ada...

Shi_A said...

mcm mane na buad gadget-2 jadii sebelah kiri bukan kanan ?

Ash ^^ said...

Menjadi! :D Terima kasih bnyk-2 ^^.

Kxhendharshan said...

Bleh TAuk...Kacak lOh...

Nuey Anadenies said...

Akak , thnx kak ~ , ^_^

Budaak Bajet ;p said...

macam mane nieh , saye punye tak jadi lah

Yaya Simpson said...

actually nie untuk ape kak?

pieja said...

kak . ape tajuk tulisan akak nie ? lawa lahh . bagi laa tawu . TQ .

nysdieb ㋡ said...

akak.. kalau saye tukar templte ny.. ape yg sye dah copy-paste kat templte lama akan hilang ke ???

Pixie's Dust said...

OMG ! thank you soo much ,sy nak buat nie untuk website shopping mama saye tpi tak tahu cmne, serius thank you !!!!

YaniJuziyani said...

Sys pija,mcm mn nk hilangkan blik background denim nihh eh?

Nurul Anisah said...

Terima kasih akak :)

hanany said...

macam mana nak undo blek apa yg kite edit?semua hilang :(

pUrPle aQiLah said...

Hi..thanks..suke sangat..menjadi..hihihi ;)

keyboardkecik said...

salam leh edit blog x?berapa ye

kimi comel said...

akak kalau dashboard baru macam mane nak tukar jadi denim tu ?

Naimah lalala said...

Thanks banyak2 sbb adekan tuto denim ^^