25 June 2011

Tutorial : rapatkan header dengan content

Assalammualaikum .

tutorial nih pasal header . nak rapatkan header transparent dengan body tu lerr . nak buat nih kena ada header transparent yea . dah banyak orang tanya pasal tutorial nih  . tapi engat kalau tak menjadi tu , template tak sama owkey .

Template Classic

1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih :

/* Header
----------------------------------------------- */
bawah tu ada code macam nih  #header {
tengok dekat kawasan tu code macam nih : border:1px solid $headerBgColor;
 
3. tukarkan yang merah tu kepada 0
macam ni : border: 0px solid $headerBgColor;


.................................................................................................


Template Disigner - Simple

untuk simple template , ikot tutorial nih terlebih dahulu yea  tutorial transparent header with simple template

lepas dah ikot , korang kena buat header transparent macam picture bawah nih . kena ada putih tu sikit .


maaf yea , saya tak sempat buat tutorial pasal header transparent nih . jadi , korang kena la cari tutorial blog orang laen yang ada tutorial transparent header nih . tapi , engat taw . bila dah buat pastikan ada background putih sikit tu yea .

dah siap semua , boleh upload header macam biasa .

............................................................................


Template Disigner - Picture Window

1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih :  .header-outer {

3. gantikan dengan code nih :
.header-outer {
  background-image:url();background-position: top center; background-repeat:no-repeat;
  width:990px;
  height:230px;
  margin:0 auto 7px;
}
merah - ukuran header korang . rajen-2 la preview sebelum save bila buat yang nih . 

34 comments:

cucu umie said...

thnkx for the info..incya-Allah nak try lah..

Nurhafizah Mohd Noor said...

@cucu umie wlcm . bleh jea :)

qurratu.kushairi said...

thank you so much. dah lama carik tutorial ni. and menjadi ! hehehe muahmuah xD

Qeefa said...

xdak pon..T_T

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Qeefa gna template pe ?

Nurul Shafinaz said...

xde p0n code tu T.T
dah lame sya cari , dah jumpe tpi code tu x de :'(

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Nurul Shafinaz muungkin template xsesuai .

ohh silly me ! said...

faten guna ye ? (:

Nurhafizah Mohd Noor said...

@ohh silly me ! guna la =]

Anonymous said...

x ade pon . macam mana nak tau classic atau simpple ?

Nur Zahra Kamilah said...

tolong buatkan boleh?
Dah lame dah cari, tak boleh2 jugak.
sedihnye!!

ila said...

tk jadi la..
dye mken jarak pulak.cm ne ea?

Nurhafizah Mohd Noor said...

@ila ubah la size .

meeraedora32 said...

bley x klo x gune photoshop????

siti suhaila said...

kalaw denim?

♬ HAJAR ♬ said...

thanks..
=)

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

da lma nk wat.. tq 4 da tutor dear^^ sukee bngat

Iffah Lucky said...

huhuhu , x de T_T T_T

Siti Maisarah Zulhaimi said...

THANKS KAK PIJA! :DD

em0ndolly said...

sys tak buleh sedihnyerr . er hurm

Adila Saidi said...

thanks for ur tuto :)

Puteri Faralyaa ! said...

Thx sangat 4 da tuto :D
Sayyang bloggie mcam awak <3

Aqilah Mango said...

kalau template denim ?

Aliah Mardhiyyah (; said...

emmm , kalau nak letak header kat template denim macam mana ? pliz ! tolong ajar :(

Aliah Mardhiyyah (; said...

emmm , kalau nak letak header kat template denim macam mana ? pliz ! tolong ajar :(

Cheritera Chinta said...

dear ... camna wat pute2 tue ... help plesss ..... :'(

Faiznur Anis said...

kak saya punyer x rapat ngan body la
cam ne ekk??

tirah zupi said...

Tak jumpa code laa kak pija ?

cookies world.. said...

kak pija..tk jadi pown,,jeyah try tk lps own,,

Nurul Anisah said...

Dah jadi pun.Thanks :)

ELFarahin said...

terima kasih! Alhamdulillah. Menjadi! ^^

Cik Lady :) said...

Baru jumpa blog ni, sangat cun :)

Susan Lolo Bua said...

ini la tuto yg akk cari2 betahun2 dah :) thank you adik. pandai laa ^^

Batrisyia Mohamed Jafri said...

Macam mana nak buat blakang header tuuu blakang dia transpparent tpi body dia still ada colour (solid) .