10 April 2011

Tutorial : Transparent Header With Simple Template

Assalammualaikum . dulu , ada sorang nih tanya macam mana nak buat header tranparet . lepas dah buat letak dalam blog . header transparent tu tak menjadi . ada jugak background warna putih kat belakang . aku tak dapat tolong dia sebab aku pon tak tawu ~ tapi , sekarang aku dah tawu dah cara2 nak hilangkan background warna putih tu . .

1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih :
/* Mobile

3. copy code nih :
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }
.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);}

4. paste ATAS /* Mobile

5. save

6. kalau korang letak border sekeliling blog , lebih baik korang delete code tu . nanti nampak tak sesuai . sebab border tu akan masuk sekali dengan header transparent tu .

krdt :  Amirah Najihah

44 comments:

iezaa said...

hah ! thank you :)) ni lah yg ieza cari2 tao. haha thanks sgt2 , nak nangis je bila menjadi :')

Nurhafizah p i j a said...

@iezaa welcome :)

akmal izzati said...

hmm , x jadik aw .. daa buat bbbrpe kali tpi x boleh jugak , boleh tolong x ?

Nurhafizah p i j a said...

@akmal izzati gna template ape ?

akmal izzati said...

@Nurhafizah p i j a saye gune template google yng daa ade tuu ,.

Nurhafizah p i j a said...

@akmal izzati nk ltak code nih , hny utk template designer yang simple .

aliah amirah said...

wah,da lame carik!!thankz..=)

MaRYuNny said...

diaa keluar error lakk lahh kakak ... please help sayea ~~~~~

MaRYuNny said...

diaa keluar error lakk lahh kakak ... please help sayea ~~~~~

nurin said...

thanks :)

Shazwan said...

Die keluar error la akak , Please help me ,

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Shazwan gne template pe ?

ina said...

akak , saia da try wat tp x leyh . tlg saia kak .

Nurhafizah Mohd Noor said...

@ina gne template simple ?

MichikoChan said...

urmmm..sye x phm la..hehe

♥ Dea ♥ said...

thnx!!..:)

Nurhafizah Mohd Noor said...

@MichikoChan mne yg xphm ?

piejapijotgadisbiasa said...

akaq !!! aq gune template apee ? iff simple template yg mnee ? sye pelukan jawapan akq !! tl0nggg !!

Nurhafizah Mohd Noor said...

@piejapijotgadisbiasa simple template yg designer pnya tu .

Farah Adila said...

nak tanye boleh tak..
erm,kenape template akk besar siked..tpi adek buad kecik template dyeh?

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Farah Adila oh . akk bsarkn dy pny lebar blog .

blossomchic said...

em , x jadi lah kak , saye punya keluar warne puteh , saye edit gune photoscape yg mcm tuto akk tu , tp ttp x jadi . saye nk yng mcm akk punye tuh , lawa :)

Nurhafizah Mohd Noor said...

@blossomchic xbuat transparent la tu ..

yaty said...

tak jadi laa kak. dia tulis mcm nih.

[Invalid variable declaration in page skin: Variable is used but not defined. Input: content.background.color
Error 500]

mcm mne ni kak?

cat blissful said...

acano nk buang border blog ? dh jadi transpaent tpi ade mcm body lgi

yani k-pop said...

x jumpe perkataan /*mobile pon~

Shazwan said...

@Nurhafizah Mohd NoorTemplate yang kat akak punye tutorial tuh , and akak bole tolong ajar camne nak buat background blog ? :)

The Monster Sensation said...

Macam mane nk hilang kan background putih belakang dia tu ek ? Tolong saya :(

sayang die ... said...

akak ,, tak jadi la .. ttap tak transparent .. mcm men ni??

Lala Echa said...

Thanks kakkk :)

Nur farah adila bt md azmi :) said...

heyy kak fiza :) farah da gune simple template.then menjadi tetapi keluar shadow hitam sekeliling blog.macam mane nak buang?? :/ please tlg fara..

Nur farah adila bt md azmi :) said...

@Nurhafizah Mohd Noor
how akak besarkan lebar dea? :)

The Blog's Owner is KPop Lover said...

mmm~ x jadi la... nape ek? sy gne simple template la...

jia creatifelt said...

alhamdulilah,,jd pun..penat buat dari td...akhirnya jump tuto nie..

Anonymous said...

akak.. sy x jmpe pon /*mobile :/

CeRiTa Ku said...

thanks....menjadi lame da cari coding nih

Anie Roslezah said...

Tq dgn tuto awk ni ya...

ASmie said...

Tak jadi pun .. :/

Maria H said...

Terima kasih kak ^^

OHHELLO-NOOR said...

Banyak banyak terima kasih (*^*)/

Hannan Wahyu said...

akak ! tolong ! cam ne nak tukar jd template simple ? saye punye template denim jee :'( tolong laa

tjut adek said...

macam mana ekk ? saya punya header ada background warna hitam tu, padahal saya dah tukarkan jadi transparent? hm,

Qarirah. said...

tjut adek, masalah saya sama macam awak. xD Macam mana nak betulkan ya?

Rahmad Hidayat said...

Kalau backgroundnya pakai gambar gimana gan??