25 June 2011

sebab-sebab tutorial tak menjadi


Assalammualaikum .

harinih saya nak kasi pendapat sebab-sebab tutorial yang korang buat tak menjadi . sebab , tutorial tak menjadi . . pengguna tu mesti tanya kan ? so , meh sini saya listkan sebab-2 tutorial tu tak menjadi .


Template
sekarang nih ada template baru dengan yang lama . code-code template pon banyak berubah . banyak yang tak sama . so , korang kena la pandai-pandai tengok . sebab ada yang tak sesuai dengan template lama atau baru . engat tu !

Tutorial
kemungkinan jugak si pembuat tutorial tu buat salah . i mean , dia silap letak code ke . salah sikit pon tak menjadi tawu . so , tengok la betul-betul . si pembuat tutorial pon kena la check dulu sebelum post tutorial tu . sebab ada sesetengah pembuat tutorial neh , dia maen copy jea yang oraang laen punya . tak tawu betul ke tak . kan kan ?

Pengguna 
kebanyakkan pengguna baru blogger la kan yang banyak tanya pasal tutorial nih . maybe korang rasa susah sebab tak pernah buat . tapi jangan la buat , then tak menjadi terus tanya si pembuat tutorial tu . check betul-betul tutorial tu . follow tutorial tu betul-betul . jangan silap langkah . silap sikit jea , tak kan menjadi tutorial tu .

Tak faham
korang kalau tak faham tutorial yang si pembuat tu buat , cari la tutorial laen . then bandingkan . mesti tak jouh beza tutorial tu . antara ringkas dengan tak jea pon . saya rasa korang ikot sesetengah tutorial tu tak faham sebab dia ringkas sangat kan ? cari la tempat tutorial laen . i mean , cari pembuat tutorial yang laen tapi sama tutorial yang korang nak tu .

Rajin bertanya
orang cakap malu bertanya sesat jalan . hihi . kena la banyak-banyak bertanya bila tutorial tu tak menjadi . tapi kalau pembuat tutorial tu tak membalas maybe dia muak . hehe . sebab korang tak ikot tutorial yang dia buat tu betol-betol .


Pembuat tutorial
bila orang tak faham , tolong jelaskan betul-betul . maybe dia tak faham cara tutorial awak tu .

Tak sama
yang nih saya tak tawu nak explain macam mana . tapi saya akan bagi contoh yea . "tolong buatkan tutorial macam footer awak tu " actually , tutorial tu dah ada . tapi sebab kreatif dia buat la ikot cara dia . tak kan nak sebijik macam tu ? korang perlu edit ikot kreatif korang la . serupa saja , cuma tak sama . hihi

Berhubung
kadang-kadang orang yang nak tanya psal tutorial tu tanya dekat shoutbox , lepas tu tak tinggalakn link . so , macam mana nak terangkan . nak contact dia balek tak boleh . so , tanya la dekat comment tak pon efbee yang boleh si pembuat tutoria tu tahu pasal soklan korang tu . tunggu la pembuat tutorial tu reply mesej korang .kalau tak dapat berhubung mcam mana tutorial tu nak menjadi . .

okeh , rasanya tak ada apa dah . ada apa-apa nak tambah ? hihi .

p/s : tutorial akan menjadi bila betul . tutorial tak kan menjadi bila korang tak faham atau salah ikot tutorial 

click : Tips Cantikan Blog


8 comments:

Gadis said...

salam kak :) .nt follow blog kite jugak eh..hehe

errr,kak,npe sy buang underline xmenjadi eh??nk kate code silap,rsenye x kott.sbb,byk tutorial code nye sme,tp xmenjadi jugak.sy nk sgt buang underline tu..sbb,nmpk xlawa la :( ..hope akk membantu

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Gadis wasalam . underline yg mne ?

Gadis said...

underline bwh link..tp xpe,skang dah jadi :) ..

sy ade buat tekar warna highligh text,,tp xtukar2 pon.xkan code salah.byk tutorial sy tgk,smue xjadi2. :(

Yasmin Zainol said...

kak pija . mcm mne nak wat blockquote.
min wat xjdi pon :L

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Yasmin Zainol gne tmplate pe ?

Diana Hairol said...

macam mana nak tukar template baru ?

Nisa said...

akak saya dah tengok tutorial satu blog nih pasal buang underline tapi bila saya buat x mnjadi..lagi satu saya nak buat scroll blog pon x mnjadih..takot2 pasal kod buang underline punya pasal..mcm ada kena mengena dengan antara kod nih ngan kod tuh

hani najihah ♥ said...

salam, nak tanya bila saya buat moustache cursor mesti tak jadi. cursor lain pun :/ whyyyyy?