18 June 2011

Tips Cantikan Blog


Assalammaualaikum .

banyak orang yang tanya aku resepi blog nak kasi cantik macam mana . aku neh bukan pandai sangat , just buat apa yang aku suka . so , kali nih aku nak kongsi sikit dengan korang pasal nak cantikan blog . semua orang nak cantik kan blog kan ? hehe

Warna
korang kena pandai pilih warna . supaya matching la kan . kalau header hijau , background merah , sidebar biru . . sesuai ke ? haha . so , kena la jugak pandai pilih warna . kalau yang nak warna warni tu kena banyak tengok contoh-2 rainbow dekat google . jangan maen hentam sja yea .


Header
nak cantikan tulisan header , kena la download fonts yang comel-comelkan . tak nak guna comic sans , arial jea kan ? hehe . lepas tu picture dekat header . jangan la tempet banyak sangat . nanti nampak serabut wehh . nak tengok title header pon tak nampak sebab penuh dengan gambar . kalau rasa susah sangat , download font jea . then tulis title . nampak simple but cantik dengan tulisan tu . ha , one more about picture . mesti korang nak letak picture korang dekat headerkan ?? ehmm , pendapat aku la , jangan la letak besaq-2 . nanti tak sesuai lerr .

Widget
aku rasa korang tak payah lar letak benda tu dekat blog . menyemak lerr . dah la nak tunggu loading pon lambat . haih . tapi kalau rasa sesuai dengan blog korang , letak la . korang tengok blog kebanyakkan yang cantik tu letak ke widget tu ha ? tak ramaikan .


Tulisan
tulisan pon ada peranan taw . heh , jangan la guna tulisan berangkai tu dalam nak post entry . juling mata nak bace tawu . entah macam mana la korang bace kalau tulisan macam tu . haihh . kalau post title ke , sidebar ke tak apa la jugak . then warna tulisan . kalau background dah warna putih jangan la guna tulisan warna kuning . ehmm , macam mana la mata korang tu eh .


Background
pemilihan background mesti la sesuai dengan blog . korang boleh search jea dekat google  . belambak ada .

Icon
ada icon yang comel-2 tu pon boleh buat blog jadi cantik taw . tapi , jangan letak banyak sangat . nanti jadi semak pulak . haha .

Picture
jangan letak banyak sangat gambar dalam blog . sidebar image , header image , title post image , comment image , footer image & mcm-2 la yang boleh membuatkan korang letak image . tak payah letak semua . button itu la , ini la . kalau boleh semua nak image =.= ! semakk jea .

Cursor
korang dah pandai buat cursor sendiri kan kan ? kalau buat pon jangan la pilih saiz yang besaq , nak tunjuk sangat cursor tu . kecik-2 kan comel .

setakat tu saja pendapat yang aku boleh kasi . taapi , tak semestinya semua pendapat nih korang boleh guna . ikot kreatif masing-masing .


36 comments:

Wani said...

hermmm .
nice !

Lis Lisa said...

yg mouse tu mcm mane??

areya-chan ==' said...

nk copy blh tak ?

Nurhafizah p i j a said...

@Wanitq :)

Nurhafizah p i j a said...

@Lis Lisa mouse pe ?

Nurhafizah p i j a said...

@areya-chan ==' bleh . tp ltk crdit yea :)

AmyZana said...

hehe. blog sye org kata warna warni gile-gile! =.=

'afrina syahirah said...

saya punya cm ne ? okeyy ? haha . coz cm tk chantik je .

emy adila said...

tips yg sgt menarik :D

Nurhafizah p i j a said...

@AmyZana wah ! warna warni sampai gile-2 . hehe . wrna warni pon okeh sbb boleh menceriakan blog . tp buat mst kna gaya la . hee

Nurhafizah p i j a said...

@'afrina syahirah sy xdpt view blog awk pon . huhu .

dy tulis

You do not have permission to view this blog.

It may contain content that is suitable only for adults

Nurhafizah p i j a said...

@emy adila thx :)

Qeefa said...

bestnya blog ni.cute!.bnyak bnda berguna...minat kpop gak ka??asal dari kedah??saya dak kedah gak and umur 16 gak..^^

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Qeefa thx2 =] yup , sma la . hee

nurul amirah said...

saya copy and credit pada anda :)

MichikoChan said...

emm! betul! hehe..

scha fyka said...

nice ^^ sye copy bule ? t sye kredit kat awk okayy:)

Nurhafizah Mohd Noor said...

@scha fyka ok

Rina said...

akk , adk share tips nie , keyh :) thanks .

Mimie Michiko said...

good share...:)

Iera's bery (tik tok) said...

thanks share i like ur tutorial :D

missy.yuko said...

cer komen blog kita pulak . kikikiki . :)

ziezi ECF said...

tipz yg sgt bergoona. :)

kau blurr said...

cantik sangat !

Ayesha Ramlee said...

akak amik entry ni ye.. akak kredit kan tau :)

http://chikimaruko.blogspot.com

SheYdaBlisS said...

camane nak bwt lagu kt blog??..

Khocet Blog said...

Nice info .. I like it

Emmy Naz said...

GREAT INFO :)

Chinta Eling said...

good info :) nak copy boleh ? nanti kita kreaditkan. thanks

Nida uLkha EvRyani said...

teh.. cara masukin lagu kaya gt gmana,, boleh mt tips y :)

Mummy erin said...

Sy bru wat blog tp xtau mcm ne nk mula..ade sape nk tlg sy ker

Nurul Syazwan said...

http://kakakhensem12362.blogspot.com/
I FOLLOW YOU < YOU FOLLOW LAH BALIK ~
btw , I like Your BLOG ^_-

Iza Dahlan said...

Akak ! Copy eh ? :D thanks

bubu lili said...

ohh... to pretty.. sya ikut cara akak.. menmg menarik.... tq akak..!!!

sal said...

hai semua..tq sharing tips yang sangat bgs.. :)

Amin Azroi said...

nice,
nk belajar hack cc ??
singgah blog sya:-

http://hackersmode.blogspot.com/2013/12/pc-hack-masa-di-cyber-cafe.html