03 February 2013

Tutorial : Transparent Text To An Image - Photoshop

Assalammualaikum
Contoh macam picture bawah ni. Saya guna ps cs3. Guna cs berapa pun tak kisah. Nak buat tutorial ni perlukan 1 picture. Kalau boleh pilih picture yang gelap. Picture yang saya pilih ni tak gelap sangat sebab tu tulisan tak berapa nampak. Lagi gelap picture lagi jelas tulisan. Nak lebih jelas dan besar klik picture ok.

open photoshop > File > Open > pilih gmbar  > klik OK
bila 2 layer tu masuk dalam group, layer akan ke bahagian tengah sedikit. cara nak masukkan layer dalam group tarik layer yg tulisan tu ke layer group dan cara yang sama untuk Layer 1.
lepas selesai masukkan layer dalam group klik button yang dalam kotak merah ni. pastu pilih Blending Options
Okay, siap. Save :')
Selamat mencuba.

14 comments:

Ena's Palace said...

tq ..sngat menbantu

saad said...

Jadi2..tq

Qaseh Hafizah said...

@Ena's Palace welcome :)

Qaseh Hafizah said...

@saad welcome :)

Laserquest said...

this one is nice

Meera Ishak said...

Macam mana nak masuk kan yg 2 ru dalam group 1?

Qaseh Hafizah said...

@Laserquest thanks :)

Qaseh Hafizah said...

@Meera Ishak letak cursor dkt layer pastu klik layer dan ubah ke layer group smpai layer tu jadi ke tengah :3

Zaf98 said...

yay! thanks kak! menjadi! n___n

deno said...

emmm...bleh cuba ni... thanks :)

Qaseh Hafizah said...

@Zaf98 welcome :)

Qaseh Hafizah said...

@deno welcome :D

Dura Vanilla said...

hai anda telah di tagged http://belogdura.blogspot.com/2013/02/me-with-25-facts.html

Al Ghifari said...

nice tutorial, thanks.
salam.