28 August 2012

Tutorial : Background belakang content / border bergambar

Background ni akan nampak macam ada border bergambar . Aku dah sediakan . Kalau rasa nak guna ambil okay . Untuk mudahkan korang faham tutorial ni ikut je satu persatu . Aku buat seringkas yang boleh supaya korang faham . Tak nampak gambar dengan jelas tekan je gambar . Oh satu lagi , yang aku buat ni hasil dia macam dekat bawah ni sekali . 



1. Dashboard>Design/Template>Customize
2. Dashboard>Design/Template>Edit HTML

CTRL+F :  #content-wrapper {
Copy code ni letak macam dekat atas : 
background: url(http://4.bp.blogspot.com/---ElQ5BvnP0/UDto4kw8JDI/AAAAAAAABpI/y6WEZ7xXXMo/s1600/tuto1.jpg) repeat-y;
CTRL+F :  #header-wrapper {
Letak code ni macam dekat atas :
background: url(http://4.bp.blogspot.com/-_7HMCvx4CQU/UDtqxcTYbnI/AAAAAAAABpQ/zQfVcCVJ4po/s1600/tuto2.jpg) no-repeat bottom ;
CTRL+F : #footer {
Letak code ni macam dekat atas :
 background: url(http://4.bp.blogspot.com/-_7HMCvx4CQU/UDtqxcTYbnI/AAAAAAAABpQ/zQfVcCVJ4po/s1600/tuto2.jpg) no-repeat bottom ;
padding-bottom:10px;
CTRL+F : /* Posts
Nak letak code ni tengok macam dekat atas ni okay .
padding: 0px 9px;
padding: 8px 9px;
CTRL+F : .sidebar .widget {
Letak code ni :
padding: 0px 9px;

Sebelum save tu preview dulu . Done :)



Wish me luck  for my upcoming trial SPM .

23 comments:

Cik.blogger said...

wah...best tuto nih...nak trylah..nuff tuk fiza :) dan
good luck dik

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Cik.blogger TQ :)

arisa nazifa said...

Thank You kak fiza for the tuto ! =)

Nurhafizah Mohd Noor said...

@arisa nazifa Welcome :)

Maicher said...

thanks! :D oh good luck k. ;)

Kay said...

Thankyou kak pijaaa!

Good luck for your exam yeahh :D

Iron Lady said...

Kak pijaa kalau nak carik border yang corak lain boleh carik dekat mana ? btw , Good Luck Kak Pijaaa. !

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Iron Lady Rsanya xada la .

Rubikz Key said...

nice gilaaa!

lolipop said...

Akak guna template ape ek?

Sa Michaisi said...

template apa yg guna ? :(

Nurhafizah Mohd Noor said...

denim template

Cik Nas :) said...

tengs tau dik..jadi..

gud luck spm.. :)

Nasuha said...

good luck dear ..

wisata bakti alam said...


kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Aina Farahin said...

Thanks for the tuto :D

Ainin Suffiah said...

thanks :) ainin gna ya. hehe

syamimi♥ said...

kalau washed denim boleh guna tak?

syamimi♥ said...

kalau washed denim boleh guna tak?

Izza Sakura said...

lau picture window?nak cari mne?pne guna conttent inner tapi dy smpi kt header,lau content wrapper kod dy tkde lah

ღ❀AZNANA-AZ❀ღ said...

nak tanye knape kalau sye tukar url link dy jdi sbalh je?? mcm mne nk tukar gmbar???

Nurul Anisah said...

Thanks for the tutorial :)

NanaEzar said...

kenapa tak jadik eh.........