26 October 2011

Tutorial : Border Sidebar

Assalammualaikum
dah lama saya tak buat tutorial kan ? time exam haritu macam-macam tutorial nak buat . tapi lupa habis . haha . kali ni tutorial diminta oleh Eireen Shamimi . cara nak buat border untuk sidebar . bukan sidebar yang title tu okay . contoh bawah ni . saya guna denim template .


1. Dashboard > Design > Edit html > tick Expand Widget Templates

2. cari code ni :  .sidebar .widget {

3. copy code ni :
border: 1px dashed #BDBDBD;
border-radius:5px;">
line-height:1.8em;
 margin: 1.5em 0 .5em;

4. paste selepas .sidebar .widget {

5. sebelum tu , kalau ada pape code dekat bahagian tu , buang je .

6. preview dan save

merah - warna border
oren - dashed / dotted / solid
ungu - lengkung border

34 comments:

NURUL ASHIKIN said...

wah ada tutorial border sidebar... nanti nak ikut.. thanks dear

ALIAALIO said...

akak, nak tanya. kenapa dia punya width tu terlebih? macam mana nak bagi dia pendek>

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

Ejan said...

Thanks ^_^

pyka zulaikha said...
This comment has been removed by the author.
scha (: said...

template laen ta bole eyh kaq ?

lapo sokmo said...

tenks ! :)

Nur Alieya said...

tenks jadik! blh x tolong buat tuto border untuk title post

Are-Lieya said...

kalau nak kasi dia melengkung macam mna?

era kecik said...

waa.. dah jadik.. thanks kak :D

syahirahzubir said...

tak jumpa pon code tuu :(

Shazwan said...

Akak , tak jumpa ponn kod tuh ?

Qyla Nazaruddin said...

Thanks for the tutorial! :)

Miss Niesa said...

saya guna tutorial ni :)

Sweety Stories said...
This comment has been removed by the author.
Sweety Stories said...

da jadik.thanks
sy guna simple template.
cari code niey. ]]>
letak kt ats die ha.mudah
tapi kt ats code,
border: 1px dashed #BDBDBD;
border-radius:5px;">
line-height:1.8em;
margin: 1.5em 0 .5em;
korang letak yg die tulis cmni
.sidebar .widget {
preview dan save.siap
tlong ajr jer.huhuhu

nurul syafiqah said...

Salam .. kak saya crik kodnya tak ada pun ?..

cahaya bermaruah =) said...

guna tuto nie ..

Nurul Anisah said...

Terima kasih akak :)

Shaidatul Aireen said...

terima kasih kak hafizah . :)

.cik syana. said...

@Sweety Stories
kurang paham. explain pliss! important!

nurul hasnor maisarah hasbullah said...

kenapa saya buat xjadi? hurm.. tolong... :)

kasihsayang said...

Untuk post tittle cm na nak uat cm tuto nie ?

Ayesha Ramlee said...

terima kasih :)

sophia hany said...
This comment has been removed by the author.
sophia hany said...

kak klau nak ada background bleh ke ???

tykah♥ said...

tak jadi larhh .. mcm mna nie ..

Myra Azraff said...

trimas untuk tuto ni dik =)

cik Q said...

saya guna ye tuto ni :)

ayen norddin said...

denim template code nya ape?

hanis amirah said...

saya guna simple template
napa tak de code ni .sidebar .widget { ?

Are-qu Nurul said...

x jumpe pon .sidebar .widget { ?:'(

Pena Biru Sora said...

Thanks.Dah jadi:)

Zarra Qaseh said...

cantik la...thanks coz bagi tuto ni...