23 July 2011

Tutorial : Sidebar 'macam saya'

Assalammualaikum .
sidebar yang macam saya buat tu dah ramai orang tanya . sorry okaayy , lambat buat tutorial =]

TEMPLATE SIMPLE

1 . Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih h2 {

3. copy code nih :
border-radius:5px;
border-bottom: 2px dashed #ffffff;
border-top: 2px dashed #ffffff;
border-right: 2px dashed #ffffff;
border-left: 2px dashed #ffffff;
padding: 10px;
background-color: #F5A9A9;
text-align: center;

merah - warna background
rasa nak ubah sndri pon boleh

3. paste bawah h2 {

4. preview & save


TEMPLATE DENIM

cari code nih : .sidebar h2 {

copy code yang atas tu , paste bawah .sidebar h2 {

preview & save

22 comments:

atyn nayn said...

ekot tuto ni! tengs pija :DD

Iqa said...

tak jadi pon...T_T

CikWani said...

awsum tutorial !
tq ajar :D

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Iqa ikot btol2 .

Yeen said...

thanks

siti hidayah said...

thanx. dah jadik =)

mazni md said said...

thanks..dah jadi.. :)

ohh silly me ! said...

jadi jadi jadi . ni maken sayang kat akak ni :) hehehe

Ainnad said...

jadiii :D thanks akak. tp kan, kalau nk tukar color tu ke url background camne eh?

adlah said...

Thanks :)

syamimi said...

akak ....mcm mana nak cari dia punya colour code tuu ?

Nurhafizah Mohd Noor said...

@syamimi cri dkt sni
http://html-color-codes.info/

Ch0c0l!poP vAmp!reZ DIar!eZ said...

thanx kak cumeyh!! nnt i credit kn u :))

Najwa said...

Thanks . (:

Niez Mellow said...

tutor ni untuk buat yang garis putus2 tu ke? sy nak buat garis putus putus tu je. mcm mana ye?

eyra said...

dah lama cari code ni tak jumpa-jumpa, tapi now dah jumpaaa. Thankkk akakk :')

Intan Fasihah said...

kak pija , x jady pun .. dye ckp invalid blogskin ape tahh .. yg sidebar mcm akak yg prt 2 pun x bolehh .. mcm mane ni ?

ayuni kotakhaty said...

Makasehh Kakak tersangat2 comell!!!

Nurul Afiqah said...

x jadi la kak.:(

IrmaFarisha Tahir said...

Thanks kak hafizah :)

Fauziah said...

Thanks :) Dapat dapat :E

AmyZana said...

THANK YOU SO MUCH ! JASAMU DIKENANG ;_;