24 July 2011

Tutorial : Blockquote hover icon menurun


Assalammualaikum .
hari tu someone tanya saya pasal tutorial nih . saya buat tutorial nih rujuk kawan saya yang amylia tu . lagipon rasanya tak ramai yang guna blockquote nih . blockquote nih ada icon . icon tu akan turun , dari atas sampai ke bucu yang ujung sebelah kanan tu .

tapiiiiiii , saya rasa nih hanya menjadi untuk GOOGLE CHROME okayy .

1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari  .post blockquote {

3. copy code bawah ni & paste bawah .post blockquote {

background:url(); background: #CED8F6;
border-top: 2px dotted #58ACFA;
border-left: 4px solid #58ACFA;
border-right: 4px solid #58ACFA;
border-bottom: 2px dotted #58ACFA;
margin:1em 20px;
colour:}
blockquote:hover {
background-color: #CED8F6;
-webkit-transition-duration: 2.5s;
background-image:url(http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic000demoji_9266200decoojp.gif);
background-position:bottom right;
background-repeat:no-repeat;
border-top: 2px solid #58ACFA;
border-left: 4px dotted #58ACFA;
border-right: 4px dotted #58ACFA;
border-bottom: 2px solid #58ACFA;
margin:1em 20px;

merah - url icon
hijau - semua yang warna hijau tu warna border
oren - background blockquote

macam picture bawah nih


4. save okay .

p/s : korang nampak yang saya italic kan tu , saya cuma tambah tu saja . korang kalau rasa dah ada pilih blockquote sendiri , buat yg bloquote hover , tmbah jea code yang saya italic kan tu . maybe akan menjadi .




12 comments:

silent sweety said...

tiha ambil k :)

M'Rie R'Nie said...

nice tutor. I like it.

Ila Nabila said...

hee , thnx KakPija :)

Eireen Shamimi said...

Saya ambil tutor ini . Nanti saya credit

Farahin said...

mintak share ea.. nanti sye credit..

tia fatiha said...

huhu . klo untuk post title pula macam mana yew :)

A Little Girl said...

sy bwat and mnjdi . thanks

fathiahRAIHANA said...

thanks ^^

Rina said...

adk share tutor nie , keyh :) adk kredit nme akk .

Dinaa G'mez said...

Klau untuk blogskin mcm mn ?? :(

NazuerahAzhar said...

Na amik ea.. :)

♥ Lia Abdillah ♥ said...

thanks, dh jadi :)