02 June 2011

Tutorial : letak gambar dalam entry terus pegy website


Assalammualaikum . tajuk tutorial nih aku tak tawu la nak letak apa . tapi meh aku terangkan . hehe . oke . kan dalam entry nak post , korang letak image . tapi bila dah post . . korang tekan tekan image tu , image tu aku pegy ke link website or blog tu . image tu , ikot la ape pon kan . credit ke , contest ke . .


 korang tekan new post . lepas tu tekan insert image . bila dah keluar akan dapat macam atas gambar nih . korang pilih la yang mana satu , upload ke , from this blog , pisca , url ke . . lepas dah letak image , tekan add selected .

 lepas dah add selected , tekan image tu sampai keluar macam image atas nih , korang akan nampak edit link


lepas tu , lepas dah tekan edit link , akan dapat macam gambar atas nih yea . korang nampak dalam kotak merah tu . letak url website or blog yang korang nak letak tu . lepas tu tekan oke .

lepas dah siap , boleh la post


7 comments:

bdakkacamata said...

kenape x de pon edit link tu...dah cbe bnyak kli tpi ttp x jadi gak....

belogkayangan said...

ha'a la.. xde pun.. :(

Lissa. said...

tade pun edit link ?

cIk cUmIe said...

betol2..xde. :(

Nurhafizah Mohd Noor said...

ekk . mcm mna sy buat ada . guna manual lah . tukar yg dkt edit html tu .

Choi Ria said...

@Nurhafizah Mohd Noor
macam mana tuh tak paham la. kena buat macam mana ?

Iqlima Azmi said...

menarik, dah lama cari. :)