06 May 2011

Tutorial : Blockquote


Assalammualaikum .
actually , aku baru habiskan edit blog tasha ckit . letak blockquote . dy tanya blockquote yang macam aku . so , aku buatkan la . ubah code jea . hehe . lepas tu , tengok shoutbox . iena nih pon tanya cm ne nak buat . em , blocquote nih bukan boleh main letak jea . sebab tak akan menjadi . kena pilih template jugak . kebetulan kan . . hehe . okeh . nak buat ? jum tengok tutorial nih .


1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih : 
.post blockquote{ 
 3. copy code nih : 
blockquote {
background:url(); background:#ffffff;
border-top: 2px dashed #F5A9D0;
border-left: 4px solid #F5A9D0;
border-right: 4px solid #F5A9D0;
border-bottom: 2px dashed #F5A9D0;
margin:1em 20px;
colour:}
blockquote:hover {
background: url() repeat right bottom ;
background:#ffffff;
border-top: 2px dashed #F5A9D0;
border-left: 4px solid #F5A9D0;
border-right: 4px solid #F5A9D0;
border-bottom: 2px dashed #F5A9D0;
margin:1em 20px;
  }

4. paste bawah  code nih  .post blockquote{

5. tulisan merah tu , ubah warna yg korang pilih
    tulisan oren tu , korang boleh ubah jugak


6. korang kalau nak letak gambar letak url gambar tu dekat tulisan biru tu . yang bentuk macam nih ()
   yang untuk gambar betukar tu , letak yang bahagian hover tu .

benda nih , korang kena pandai bace code sikit .

7. preview & save



26 comments:

Mizz Capital E said...

salam .
nie utk template ape yek ?

aqmalazmi said...

nak buat..
tp nanti org kate ini blog laki ka blog pompuan..
heee

Iena said...

Thanks awak. Appreciate gile :D

Iena said...

Kalau simple minima template boleh ke gune code ni? :D

Wani WW said...

kenapa tak jumpa eh post blockquote tu ?

Nurhafizah p i j a said...

kalau sesape yang dah ada blockquote , tukar/ganti jea dengan code atas nih .

code yg asal/blog korang tu buang jea .

yang tak jumpak tu , template xsma .

KA ♡ said...

minima template boleh gune tak? O.o

Nurhafizah Mohd Noor said...

@KA ♡ try la ..

Anniesya said...

taa jmpe laa code .post blockquote{ nie... cmne ???

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Anniesya awk copy code tu , letak atas
code ni :
] ] > < / b : s k i n >

sYaDa StOrY ! said...

Akak sye nak buat blockquote ..Tapi x pandai buat .dah try tapi x reti ..Boleh buat kan x ?

bambam said...

yang,sy buat xleh punn....
npe eh?

MichikoChan said...

template denim boleh x?? saye dh cube buat tapi x de pon kod tu..saye gne template denim..

tiena said...

blockquote tu ape sbnrnye..?

Sarah Najihah Jaafar said...

thnks for this tutorial..:)

siti suhaila said...

saya guna t. denim jugak. tp knapa xjumpa " .post blockquote{ " nie pija. pliss.

Nurhafizah Mohd Noor said...

@siti suhaila
cri dkt bahagian blockquote jgk .

ayie_kecik said...

kak pija sye x jmpe ".post blockquote{"
yg sye jmpe code ".post blockquote {"
simbol "{" jarak dengan code tu .

Nurhafizah Mohd Noor said...

@ayie_kecik yg mcm adek jmpk tu .

fara said...

errrr .. bpe kali buat blockquote ni tak boleh .. asal ehh ? saiya rase code saiye daa check btol-2 , ermm tapi asal tak leh jgak ea ? hum

mish cokat said...

er tak jadi ponn :(

Natsuki said...

salam~
gne template denim boleh x?

miss hujan said...

salam..knpe x jd ek sy buat???

norain97 said...

thanks. menjadi :D

Ira Nadhira said...

Thanks ! Jadi pon :)

adelie casper said...

Kak Pija ! Asal kita guna Denim template tak jmpe lgsung kod ''blockquotes'' . Da takley nk buat . Cammane ek ?