06 March 2013

Jalan Ke Syurga


Assalammualaikum

Daripada Abu Abdillah Jabir bin Abdullah al-Ansari r.a bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada rasulullah SAW: “Apakah pendapat tuan sekiranya saya melakukan solat-solat fardu (lima waktu), berpuasa di bulan Ramadhan, menghalalkan apa yang halal, mengharamkan apa yang haram dan tidak menambahkan sesuatu pun padanya, adakah aku akan masuk ke dalam syurga.”

(Muslim)
Huraian:
Jalan ke syurga adalah jelas dan mudah kerana Allah telah menentukan baginya batasan-batasan dan amalan-amalan yang menyampaikan seseorang itu kepadanya. Apa yang penting adalah iltizam seseorang itu dengan segala apa yang difardukan serta meninggalkan perkara-perkara yang diharamkan kerana Allah SWT sesungguhnya tidak meletakkan beban dan kesusahan yang tidak mampu dipikul oleh hamba-Nya. Ini sejajar dengan firman Allah SWT yang maksudnya:” Allah menghendaki yang mudah dan tidak menghendaki yang sukar bagi kamu.” (al-Baqarah: 185) Seharusnya jika kita mengharapkan kejayaan di dunia dan kejayaan di akhirat maka kita hendaklah menjadi ‘tamak’ untuk menempati kedudukan yang tinggi di sisi Allah SWT dengan tidak meninggalkan amalan sunat dan tidak juga mendekati perkara yang makruh.

Demikian juga kita tidak seharusnya membeza-bezakan antara amalan yang dituntut sama ada yang wajib mahupun yang sunat sebagaimana juga kita tidak akan membeza-bezakan perkara yang jelas dicegah iaitu haram dengan perkara yang tidak digalakkan seperti makruh.

Sumber: Facebook 

4 comments:

Nao Mei said...

betol tu dear ...cik akak sokong 100%...:)

Ainim Suju said...

saya ambil ini sebagai iktibar untuk diri saya

Bahrain Ramlan said...

Salam..nak tanya.,.macam mana nak buat macam kat atas tu kat bahagian smile all the way ea?..

Yeoman BieJey said...

Empat Syarat di tunaikan maka Allah janjikan Syurga... (bukan di jamin & diwajibkan Syurga) :-

1) Addeen (ghaib Qalbu) - Tauhidkan (Zat) Allah maha Esa itu hanya Satu & tidak berbilang2.
2) Aktiqad (ghaib Qalbu) di redhai Allah terhadap Hak2 MutlaqNya - alIslam-ISLAM.
3) Aqidah (ghaib Akal) Ilmu & Iman-Percaya kpd seluroh isi alQuran & alKitab.
4) Akhlaq - zahir Sifat, Perbuatan : kata2 - Kebenaran, Kebaikan & Kebajikan.

SYARAT ALLAH MERAKA YG DI JANJIKAN SYURGA.