11 July 2012

Blood test & Urine test


Assalammualaikum
Saya nak bahasakan diri saya guna 'aku' lepas ni . So , sorry kepada yang lebih tua . Lagipun sebelum ni saya dah pernah guna 'aku' cuma tukar jadi saya . Sekarang nak tukar jadi 'aku' balik . Hihi . Kalau rasa nak guna 'saya' nanti tukar balik . Okayyy . Hari Isnin haritu aku balik sekolah awal sebab ayah aku nak bawak aku pergi buat ujian darah dengan urine sekali . So , aku tak makan sebab nak buat ujian darah kena puasa tak pun jangan makan apa-apa  . Masa dekat sekolah nak mintak kebenaran pulang awal punya penat . Nak kena cari cikgu merata tempat .  Bila dah settle surat tu balik ahh .

Ayah aku bawak pergi tempat kerja dia tu . Pastu ada cina perempuan , muka dia macam aku pernah tengok tapi tak tahu kat mana . Dia mintak IC , aku pun bagi lar . Lepas 5 minit tu dia bawak aku pergi satu bilik ni kecil je . Dia pegang perkasas jarum dengan test tube . Aku duduk atas sofa . Dia ikat lengan aku bagi ketat sikit . Pastu dia cari urat dekat lengan aku ni . Cari punya cari jumpak jugak laah . Nak ambil darah kalau silap kena urat nanti jadi macam lebam tahu .

Dah jumpak urat dia sapu dengan kapas dekat tempat tu . Pastu jeng jeng jeng , dia bukak jarum . Aku rasa takut sikit sebab sebelum ni kena cucuk saja bukan kena sedut darah , tapi kali ni nak kena sedut darah . Masa dia mula nak cucuk tu aku tak berani tengok . Haha . Lepas dah cucuk tu rasa macam ada benda tercucuk laa . Hehe . Masa dia sedut darah tu aku tengok laah . Punya laah banyak dia ambil .

Dah habis tu okaylahh , cuma aku rasa tak selesa sikit dekat tempat tu . Then dia bagi bekas dengan penutup pulak . Ni nak ambil urine . Time tu pulak aku tak boleh nak buang air kecil . Dia suruh aku minum air kosong , tapi still tak boleh . Haha . So ayah aku cakap balik rumah saja laah . Buang air kecil dekat rumah . Aku pun balik la dengan bawak bekas tu .

Kemarin result dah keluar . Semua yang lain okay , cuma ada dua hal saja . Apa yang problem tu aku tak nak ah bagi tahu *private . Hihi . Tak ada laa berat sangat problem tu cuma kena jaga-jaga juga tubuh badan kalau tak control , nanti makin teruk pulak . Actually kann aku risau jugak . Wuuuu . But its okayy , kena jaga cara pemakanan dengan elok lagi lepas ni .

Okayyy , takat ni saja . Bye :)

1 comment:

Nana Johari said...

HAHA sama part nak test urine tu -.-" lastnye dgn bekas tu sekali bawak balik -_-"