07 July 2011

Tutorial : pisahkan main wrapper dan sidebar wrapper

Assalammualaikum .

tutorial nih diminta oleh sitinurfatin .
nak buat nih hanya untuk template lama . denim ke , minima ke . . yang template designer tu ntah la boleh ke tak . okehh . saya dah test untuk blog saya . macam picture yang bawah nih . saya buat nih pun rujuk tutorial putry nasuha .


nih untuk bahagian post okehh .

1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih : .post {

3. bawah code .post { ada code , delete code tu . gantikan dengan code bawah nih
margin:0 0 1.5em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:#ffffff;
border: 2px solid #F78181;
border-radius:5px;">
line-height:1.9em;

biru - ketebalan border
oren - solid/dashed/dotted
merah - warna border


nih untuk sidebar pulak yea .

4. cari code nih : .sidebar .widget

5. bawah code .sidebar .widget ada code , delete code tu , gantikan dengan code bawah nih

margin:0 0 1.5em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:#ffffff;
border: 2px solid #F78181;
border-radius:5px;">
line-height:1.9em;

biru - ketebalan border
oren - solid/dashed/dotted
merah - warna border

6. preview & save

7. lepas tu tengok picture bawah nih


okehh . tu saja .

34 comments:

samiha saiful bahri said...

nak cuba buat tapi kenapa blog saya takda code .sidebar .widget ??

Nurhafizah Mohd Noor said...

@samiha saiful bahri gne template pe ?

suhainarofei_89 said...

kenapa x jupe code 2 ? :(

suhainarofei_89 said...

kenapa x jupe code 2 ? :(

Nurhafizah Mohd Noor said...

@suhainarofei_89 gne template pe ?

Nurul Shafinaz said...

npe sye x jumpe code dua2 tu ?

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Nurul Shafinaz nih template classic sja .

PINKaholicx said...

dah cube tp kt template designer saye td background r kt advanced tuh,,

Anonymous said...

na cri template classic tu kt , mne ?

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Anonymous tgk dkt sni

http://nurhafizahpija.blogspot.com/2011/07/tutorial-cara-guna-template-denim.html

Azera said...

ada lebihan widget lah . kat bwh bwh tuh . tolong saya .

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Azera
delete la .

Azera said...

kalau widget penting ?

siti nuramirah said...

wooww! thnz ya...da bnyak sye gune awk punye tuto...thnz ya...

Wani Holi said...

thanks . .

pyka zulaikha said...

kenape due2 code tue tadek ?

farah said...

Kenapa sidebar punye code tak jumpa?

#ikahApix said...

mcm ane eh law nk rapatkan semula sidebar dengan post ? untuk denim punya , bole buat tuto? nnt tingalkn link di shoutmix ikah . please toolong

Suraya Athira said...

thnks a lot , kak.. jadi..:)

ain-potter said...

hye , code yg mane yg kne delete , ^^ sy tak tau lah .

Eeman FIQAN said...

yes ! haha..puas cri..jadi akhirnya..tq akak..kebetulan nme akk sme dgn nme sye

chocolate ghost here said...

naq buad..tpi ta de code nie .post}

Syazana Najwa said...

Salam. Ana buat pisahkan main wrapper jadi tapi nak pisahkan sidebar wrapper tk jadi . mcm mana tu ek ?

Ain said...

hye^_^ saya nak tanya akak guna template apa? nnti balas kat shout box saya tau^^ maaf tanya@Syazana Najwa

ツ MiSy ツ said...

thanks~ ^^

FiCqa.cHu said...

WAhhh!~ dah menjadi! Thanks!!
LOVE Nurhafizah's blog! ~^.^~

princess anggur said...

tasha punya yang bahadia post tu ada problem , background dia tak jadi warna putih , yang sidebar je background putih :'(

Leyza said...

dik..knpe x mnjadi erk..?tlng bole..?

RaraRita said...

THANKS SGT2. da jadi, xcited ! da lme cbe nk buat asyik x jd :D muahmuah hehe

Hafizah Zainal Abidin said...

klw utk blogskin plk cmne ?

Myra Azraff said...

trimas untuk tuto ni dek..^_^

Wahida Fitriah said...

Jadi ! :D

Marha Amni said...

Thankss . menjadi

Nabila Aziz said...

wah , thanks menjadi :) sesetengah orang memang takde kod

"sidebar . widget"

sebab kod tu kena tambah sendiri.

apa-apa pun , nak mohon nak copy :)