15 July 2011

Tutorial : hover untuk background post title


Assalammualaikum .

nih hover untuk background post title okeh . sebenarnya korang boleh letak macam-macam taw untuk hover background yang post title nih .
nak letak hover background untuk picture boleh , yang warna boleh , border hover boleh , shadow text boleh , yang berkenaan dengan hover lah .

1.Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih : .post-title {

3. copy code nih :
.post-title:hover {
margin: 0px;
padding: 0px;
font-size: 115%;
font-weight: Normal;
font-color: #000000;
line-height: 1.1em;
text-align:center;
background-position:center;
background-repeat:no-repeat;
border-top:2px solid #F5A9A9;
border-bottom: 2px solid #F5A9A9;
text-shadow: 3px 1px 2px #000000;
-webkit-transition: 1s;
background: url(url background);
}
underline - url background
merah - warna border
ungu - warna shadow text
nak tukar kepada warna, copy code nih & gantikan yang warna oren yea .
background-color: #code warna;

4. paste selepas .post-title {

tengok picture bawah , letak macam tu yea .

okehh ! nih untuk template simple pulak yea . kalau template simple , code yang kena cari tu lain taw .

1.Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih : h3.post-title, .comments h4 {

3. copy code atas , paste bawah h3.post-title, .comments h4 {

tengok picture bawah . letak macam tu yea .
save yea

kredit : professor-natsuki22.bsc.

4 comments:

Sheeszshira Shiraz.... said...

x jadikpun

Budak Kecik said...

Tak jadi punn :(

i_creamgirl said...

emm .. jadi tuh mmng jadi .. tpi kena cursor sentuh baru keluar .. x dek ker yg mcm diek stay jerr kat situ .. klau buat background post title mmng x jdi mcm mne tuh :(

Avy Cayunk said...

smekom kak, tengz for tuto nie ^^

by the way,
sape yg nak stay jer,

copy code nie,

margin: 0px;
padding: 0px;
font-size: 115%;
font-weight: Normal;
font-color: #000000;
line-height: 1.1em;
text-align:center;
background-position:center;
background-repeat:no-repeat;
border-top:2px solid #F5A9A9;
border-bottom: 2px solid #F5A9A9;
text-shadow: 3px 1px 2px #000000;
-webkit-transition: 1s;
background: url(url background);
}
paste kat bawah code,.post-title {

tp, sblum paste tue, padam kan code yg ade kat bawah code.post-title { sampai tanda } okey???