21 May 2011

Tutorial : Background / Border untuk footer


1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih :
.post-footer {
3. copy code nih :

       background: url("http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjTZ7HpVtAGIfDGS3MX5WpdfHCiKVmhm50EPYGqLyGrbqC6tvZ8w&t=1") repeat 2px .25em;
    border: 1px solid #FF0080;
    border-left: 1px solid #FF0080;
    color: #000000;
    font: 90%/1.4em 'Arial',Trebuchet,Arial,Verdana,Sans-serif;
    letter-spacing: 0;
-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
padding: 6px;
margin:1em 20px;
    text-transform: none;

}
 4. paste bawah .post-footer{ tadi tu

5. tulisan merah untuk url background footer *tak nak ltak background , biarkn kosong tulisn merah tu

6. tulisan biru untuk warna dan border

7. tulisan oren untuk border blog *ikutlah kalau nak tukar ke tak*

8. preview & save

p/s : kalau korang copy tutorial nih sebijik , akan sama macam image atas tu . *nak copy sebijik pon boleh*

11 comments:

Wani Ahmad said...

Thank you very much :')

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Wani Ahmad welcome :D

dewqra chacqk said...

sys , amek tuto nhe bolee ?? credit to sys eaa . :)

Nurhafizah Mohd Noor said...

@dewqra chacqk oke

mai said...

kak camne nak tick expand wiget tamplate tu , susah la :(

mai said...

kak camne nk amik code letak kat tick expand wiget tampalate tu , buat banyak kali x jadi .

KhuZa SunshiNe said...

saya copy code ni... ^^

kakcik said...

da jd la...tengs !

nor mahirah said...

nak copy code ni jugak

Maizatul Asheeda said...

thanks so much :)

Fathin Fazira said...

tq. sy ambik eh.. follow sy taw