26 April 2011

Tutorial : Scroll Box untuk Archive Blog


Assalammualaikum .
dah lama aku nak try buat scroll box untuk archive . di sebabkan tutorial yang aku cari kat google tak jumpak , aku biarkan dulu . but , today . . aku cari lagi sekali . akhinya jumpak jugak . aku ikot tutorial tu . tapi tak menjadi pon . aku test code dia sana sini . sampai la jadi . salah sikit jea , tak akan menjadi taw . aku kena letak scroll box nak kasi kemas sikit . kalau tak panjang aku punya archive blog tu . so , aku gunakan scroll bx . nak buat jugak ? jum tengok tutorial nih .


1. Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates

2. cari code nih : <div id='ArchiveList'>

3. copy code nih : <div style='overflow:auto; width:ancho; height:250px;'>

4. paste atas : <div id='ArchiveList'>

5. cari code nih : <b:include name='quickedit'/>

6. copy code nih : </div>

7. paste bawah :  <b:include name='quickedit'/&gt

so , dia akan ada dua code nih : </div>



8. tulisan merah tu , korang boleh tukar ikot panjang yang korang nak .

9. preview & save .

30 comments:

Farah said...

Menjadi la..
Penat jugak farah cari tutorial pasal benda ni..
thx share~ :D

Nurhafizah p i j a said...

@Farah wlcm :)

ǝsuǝsuou said...

tengs for all the tutor ! HEHE,

Sheda Argos ツ said...

dah jd tq yunkk hihihihi

Nurhafizah p i j a said...

@ǝsuǝsuou wlcm :)

Nurhafizah p i j a said...

@Sheda Argos ツ wlcm :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

thanks...

=)

Yana Nanako said...

tak menjadi la.. kenape ye??
dah ikut step by step dah

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Yana Nanako try2 laa.. mayb ada terslp pndg kot .

fatinfadzil20 said...

thanks kak! :)

Nurhafizah Mohd Noor said...

@fatinfadzil20 wlcm =]

Yana Nanako said...

dah try banyak kaliiii
last2 dia akan keluar macam ni
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "b:includable" must be terminated by the matching end-tag "".
Error 500

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Yana Nanako silap code tu . ada yg xkne .

atyn nayn said...

hye pija. akk ekot tuto ni k. da jadi. thanks fo this tuto :D

one less lonely girl said...

thanks! menjadi! :)

Fitri Suraya said...

thanks1 menjadi (:

♥ AFF ♥ said...

Thank you menjadi :D

Safwan Germanotta said...

adew tak scroll yang berwarne same mcm scroll kat blog turh

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

menjadi lah. thx sgt222222222 . hehe

Yaya Luffya said...

thx for sharing this tuto.. ^^

♥♥♥♥♥♥ said...

tQ ..
finally jumpe gak tuto tntg nieh .. :D

Ainey said...

Thankyou ;)

wafa rossellendra II said...

kenape tk boley nk cari code archieve ?

Intan Fasihah said...

kak , code archive tu x de lahh . so howw ?

nur chahaya abadiey said...

salam...tengs..menjadi larh..hehe

Yang_Merah_Itu_Saga said...

thanks a lot...very useful tutorial...:D

iena_mieyna ^^ said...

@Nurhafizah Mohd Noor thanks for this tuto ye..menjadi..:)

Nazmin Nazifa said...

thanks for the tutorial :)

Ira Nadhira said...

Kalau die kate mcm nie : More than one widget was found with id: HTML1. Widget IDs should be unique. Macam mne nk buat ? Semua kod contohnye nk buat blog archive nie tak boleh :'( Boleh tolong tak ? Please reply .. :D

•❤•Insan KerdiL•❤• said...

@Ira Nadhira

cuba try yang nie http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2011/06/tutorial-buat-scroll-box-untuk-blog.html?showComment=1361813324117#c8495861112960321096