20 March 2011

Tutorial : download fonts

Assalammualaikum . tutorial nih untuk download fonts yang cantik2 . kalau fonts cantik . . , header pon lawakan ? hehe . okeh , nak buat bnda nih tak boleh cepat2 . kena slow2 , baru dapat . sebab kadang2 , nanti adala yang tak lengkap .

1 . korang bukak web nih : http://www.dafont.com/


2. kemudian , pilih font yang korang nak tu . 

3. click download , dy akan keluar macam nih . tekan OK .


4. pergi  MY DOCUMENTS > DOWNLOAD , cari font yang dah di download tadi .
5. lepas dah jumpa , click mouse sebelah kiri . nanti akan keluar WinRAR > cilck Extract File . dy akan keluar macam nih : 

6. click OK .

7. pergi MY COMPUTER > LOCAL DISK (C:) . cari font yang dah di extract tadi . copy file font nih
8. pergi CONTROL PANEL > cari FONTS



7. paste dalam file FONTS
siap :D , bial korang bukak , photoshop ke , photoscape ke . . font yang korang download tu , akan ada :)

20 comments:

rabiatul ! said...

kalau dekatt microsoft ad jgk kea ?

mySara said...

deq, akak dh try buat...tapi lepas step 6...dye x kuar font mcm step 7 tue.. hurm..;'(

Nurhafizah Mohd Noor said...

@mySara akk extract tmpt yg betul x ?

Zaidatul Shima said...

sys , winrir takde lah . yg ade winzip je . cane ?

BATBOY said...

xdpt pon..xd kuar pont fonts kt photoscape

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Zaidatul Shima rsa winzip pon bleh . try la ..

Nurhafizah Mohd Noor said...

@BATBOY copy xfont tu ltk dlm file font ?

anderlina said...

hye adik , mau tnye ni . kenape lepas extract file tu then klick OK x boleh la . after klick OK tu dea ckp x boleh .. so , how yea ?

MichikoChan said...

kak, sye punye laptop nieyh lain la drpd akak..sye pnye x kluar pon mcm tuh..sye gune Google Chrome..

Hanis S. said...

terima kasih . saya pakai ye :)

nyna amani said...

Thanx sgt buat tuto ney.. Sgt membantu. :D

hazzatulsyazleen said...

err , npa bila bukak LOCAL DISK (C:)
tkde font yg kita download tu ar ? font tu ade kt ne ?

Haziqah and Atiqah said...

thanx! jadi! :D

Nur Danny said...

lepas kita dah download n masukkn font tu dlm control panel boleh tak kalau delete semua file tu?

Nurhafizah Mohd Noor said...

@Nur Danny xpyah lha delete .

Nur Danny said...

@Nurhafizah Mohd Noor oo..ok :)

mairah cadburry said...

thanks, menjadi :)
haha x sabar bak guna font baru ^^

SyafiqahRadzi said...

@mairah cadburryAkak, why dia tak keluar pon extract extract tuu? kena download benda lain dulu ke? sorry. first tima buat ni. help me please. reply dekat cbox ieka ye. thanks :)

Rifa Saifanah Nasution said...

thank you very much ! BTW, followed your blog :)

Miss pinky said...

@Nurhafizah Mohd Noor
macam mana nk copy? sila tunjuk ajar sye murid bru nk belajar